Admirati povestile minunate, respirati aerul curat si miresmele padurii, faceti schi, distrati-va de minune in Muntii Parang, iar Anul Nou va va gasi intr-o dispozitie de zile mari!

Alcatuiti din roci cristaline, cu numeroase creste alpine si circuri glaciare, cu varfuri de peste 2000 de metri, Muntii Parang constituie o destinatie importanta pentru amatorii de turism si sporturi de iarna, mai ales ca aici, sezonul rece dureaza 8 luni/an, iar temperatura medie anuala scade sub 0 grade Celsius la peste 1850 de metri altitudine.

Muntii Parang au o suprafata de 1100 kmsi cuprind o serie de varfuri cu altitudinea de peste 2000 de metri: Carja (2405 m), Parangul Mic (2074 m) si Gruiu (2345 m), dar cel mai inalt este Parangul Mare (2519 m), cel de-al treilea din tara dupa Vf. Moldoveanu si Vf. Negoiu.

Numeroase lacuri

In partea de N a Parangului se afla 22 de lacuri, cele mai multe fiind in Bazinul Jietului, cel mai important dintre acestea fiind Mija, la altitudinea de 1980 m.

Din Parang inzvoraste raiul Lotru care se varsa in Olt, iar cele mai numeroase lacuri din bazinul Lotrului se afla in caldarea Galcescu. In afara celor peste 22 de lacuri (Galcescu, Vidal, Pencu, etc.) exista in Muntii Parang alte peste 20 de lacuri mici si balti. Caldarea Rosie cuprinde mai multe lacuri printre care: Mandra, Rosiile, Taul fara fund, Zanoaga Stanei, Zanoaga Geamanarii.

Trebuie mentionata aici si Valea glaciara a jiletului. Paralel cu aceasta, se intindea ghetarul Galcescu.

Pentru turistii ajunsi in Muntii Parang, punctele majore de atractie sunt: Pestera Muierii, declarata „monument al naturii” si rezervatia geologica si botanica situata in jurul Lacului Galcescu, dar si Groapa Seaca sau Lacul Vidra.

Citește și:  Locuri noi pentru călătorii altfel. Azi, Casa Noah

Groapa Seaca, situata pe drumul dintre Petrosani si Obarsia Lotrului, este cel mai bun loc de pornire spre lacurile Caldarea Rosiile.

Lacul Vidra, construit in anii 70, are o suprafata de 940 ha si un volum de 340 milioane de metri3 de apa, colectand apele afluentilor Lotrului si ale lacurilor de acumulare Petrimanu si Galbenu, de pe raul Latorita. La cca. 20 de km de lacul Vidra se afla Obrasia Lotrului, unde va puteti caza la cabana cu acelasi nume sau in vilele si casutele din apropiere.

Partii de schi in Parang

Daca iubiti sporturile de iarna, vesti gasi in Muntii Parang 3 partii de schi:

  1. Partia V – 2 km lungime, coboara din varful Parangul Mare. Se afla cam la 5 km de Petrosani.
  2. Partia Slima – 4 km lungime, dispune de teleschi si este situata intr-o zona ferita de vanturi puternice.
  3. Partia B – 3 km lungime, utilizata pentru concursuri de catre schiori profesionisti. Este situata pe versantul vestic fata de varful Parangul Mare. Diferenta de nivel=800 metri.

Cum ajungi in Parang

Ca sa urci pe Muntii Parang, trebuie sa ajungi mai intai la Petrosani. De aici, pe DN 66, pe soseaua asflatata ajungi la baza telescaunului, care se afla la 16 km de localitate. Telescaunul a fost construit in 1973 si are lungimea de 2400 de metri, iar altitudinea ajunge de la 1073 m la Petrosani la 1685 in punctul cel mai inalt.

4 comentarii

Reply

Parang, excursie, concediu, natura, sanatate…. suna frumos dar stiu ca in viitorul apropiat nu pot sa-mi pun rucsacul in spinate asa ca astept din partea voastra un reportaj frumos aici pe logaut scris de o persoana mai norocoasa. Succes!

Reply

Cred ca in acesta iarna nu voi ajunge la munte dar asta nu conteaza pentru ca voi patina pe apa Dunarii…. , sau de ce nu, chiar schia daca vor veni munti de sloiuri ca si cei din iarna trecuta! Oricum reportajul este minunat! Bafta si un calduros „La multi ani””!!!!

Reply

Oooo! ce fain ar fi sa pot ajunge si eu pe acolo,,, dar multumim pentru ca trezisi in noi dorul de munte!!

Reply

Am fost vara. E superb.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.