Visam la o stiuca inca de anul trecut si cum am auzit ca exos lucius „trage” cel mai bine in octombrie am purces cu mari sperante in Delta Dunarii. Scapam de corporatie vineri seara, iesim din Bucuresti la ora 9 si o luam prin Constanta sperand ca autostrada soarelui ne va scuti de chinul drumului national prin Harsova. Ajungem la o ora dupa miezul noptii in Dunavatul de Jos, unde ne-am cazat la niste prieteni. Daca nu beneficiati de asemenea favoruri, pensiuni sunt destule si pentru toate buzunarele. Oamenii va plimba, va gatesc si va trateaza regeste daca va prezentati pregatiti financiar.

In sfarsit, ne trezim la 4 si jumatate si mergem spre debarcaderul din Mahmudia unde ne asteapta o barca. In principiu, pentru o zi de pescuit se achita benzina pentru barca (100-200 ron) si in jur de 50 – 100 de ron / persoana pentru barcagiu care va duce cam unde vreti (daca stiti locurile). In general e bine sa il intrebati unde si ce trage si sa mergeti in zonele recomadate de el.

Noi ne-am impartit in doua grupuri. Unii dintre noi au ramas pe mal intr-un loc stiut de Silviu barcagiul in timp ce eu si cu inca 2 prieteni am ramas pe barca in cautarea rapitorilor. Oricum, sa stiti ca daca barcagiul nu pescuieste cu voi este foarte putin probabil sa prindeti ceva ;). Ei bine, noi am pescuit singuri pe barca, Silviu a umblat mai tot timpul la telefon si nu a parut interesat de balta. Logic, nici pestii nu au fost interesati de noi. Cei de pe mal in schimb au prins ceva peste. Un ciortan, cativa carasei, niste rosioare. Indeajuns sa fie voie buna.

Citește și:  Vama Veche este fix la fel

Prindeti, nu prindeti, o vizita la o cherhana autohtona este obligatorie daca nu ati mai fost pana acum. Sa ne intelegem, o cherhana autohtona inseamna un localnic care va prepara bors si prajeala de peste proaspat undeva in inima deltei. Intrebati in Mahmudia, la pensiune sau pe barcagiu daca stiu de asemenea locuri.

Se ajunge tot cu o barca si se mananca pe saturate pentru ca nu va veti mai intalni cu asemenea delicatese altundeva. Nu stiu exact ce le face atat de bune, o fi pestele pescuit in aceeasi zi, o fi vreo reteta secreta sau pur si simplu priceperea bucatarului. Ceea ce e sigur este ca bucatele sunt senzationale. Aveti grija sa negociati de la inceput toata distractia, pentru ca preturile sunt in intervalul foarte ieftin (300 de ron pentru 6 persoane) si extrem de scump (1200 ron tot pentru 6).

Un prieten imi spune ca stiuca incepe sa traga inceputului lui octombrie, odata cu prima bruma. Cumva, niciodata nu a fost dornica sa fie prinsa cand am fost eu acolo. Pescar sau nu, Delta este un adevarat paradis, un loc in care merita sa mergeti macar o data sau de doua ori pe an.

Traseu Bucuresti – Constanta – Tulcea – Dunavatu de Sus


Vizualizare hartă mărită

6 comentarii

Reply

Am crescut in delta. Pestele era alimentul de baza la micul dejun, pranz, cina si intre mese… Cand mergeam la pescuit, la pachet aveam peste. Acum mananc, in continuare, mult peste cumparat de la magazine si recunosc diferenta: gustul nu se compara. Va sfatuiesc sa va oferiti placerea de a manca pestele la el acasa, in Delta Dunarii, gatit de localnici.

Reply

In Delta trebuie sa stati mult dar nu cazati in casele haholilor de pe acolo ci in cortul vostru ,..asta daca il aveti , de nu, saci de dormit si gata. Nu va mananca nici lupii si nici porcii mistreti. ei au ce manca . asa ve-ti simti traiul adevarat din balta… Este frumos , este sanatos, este ca in povesti.. Pregatiti-va singuri mancarea din pestele pe care sigur il ve-ti prinde ca mai mare ca mai micut nu conteaza. ca il faceti copt , fiert,are un gust minumat. salbaticia deltei va transforma in oameni care vor multumi soarelui si lunii atunci cand ve-ti rosti: „buna dimineata sau buna seara”. Hai faceti-o si contraziceti-ma! Paaaaa!

Reply

Eu sunt lipoveanca din Mila 23, acolo m-am nascut si crescut pana la vre-o 19 anisori. Apoi am fost data de parintii mei saraci la casa de copii din tulcea. Este frumos in delta dar pentru cei care au bani, pentru localnici de acolo este greu ,urat,mizerabil . Singurul mijloc de a scoate un banut este pestele prins in balta si vandut la mafiotii care vin de la oras si care si-au facut case de vacanta la noi acolo in satuc. Ei primesc turisti , la noi acasa nu sta nimenui pentru cu nu avem posibilitatea de a le pune la dispozitie ce cer muschi bogatanilor. a fost si este frumos in balta dar noi cei care bem apa din dunare si dormim pe stuful uscat nu mai simtim nimic … suntem niste batjocoriti si atat. Mi=a placut ce a scris Ivan, asta referitor la cazare.. mergeti si dotmiti, asa cuj spune el sub salciile pletoase nu in casele parvenitilor politici.. Iertati-ma dar acesta este adevarul..

Reply

ptr. tanti valusa. Pai treci si matale pe dans,cantec si voie buna si o sa vezi cum scapi de patul de stuf . da-te pe la hanul lui Bil si uite asa o sa ajungi la TV si o sa fi bogata si tare tare fericita

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.