Aseară m-am hotărât să gătesc o tocăniță de vită cu hribi în stil italian din mai multe motive:

  • pentru că afară e frig și pentru că iarna tocănițele aduc căldură în trup și suflet
  • pentru că iubesc mâncarea italiană
  • pentru că aveam un exces de carne de vită în congelator
Pregatire: 30 de minutePreparare: 1 orăNivel: începătorPorții:  8

Ingrediente tocăniță de vită cu hribi

  • 1 kg pulpă de vită
  • 600 gr de hribi proaspeți (adică nu uscați, dar decongelați)
  • 2-3 morcovi tăiați cubulețe
  • 1 ceapă tăiată marunt
  • 4 căței de usturoi tăiați felii subțiri
  • 100-150 ml vin
  • sare și piper după gust
  • 2 linguri pastă de tomate
  • 2 foi de dafin
  • 100 gr ardei copți – opțional
  • 2-3 linguri de ulei (de măsline)
  • 50 gr unt
  • o pișcatură de cimbru
  • o linguriță de Goulash Cream Hot (dacă nu ai, poate fi înlocuită cu fulgi de ardei iute după gust)
  • jumătate de legătura de pătrunjel tăiată marișor

Preparare tocăniță de vită cu hribi

  1. Curăță carnea de vită de parțile de grăsime și piele și tai-o cubulețe. Împraștie carnea de vită pe o bucată de hârtie pergament timp de 10 până la 20 de minute, înainte de a o pune la rumenit.
    Se condimentează cu sare și piper. În cazul în care carnea este foarte umedă, las-o să se usuce. (Poți folosi acest timp pentru a tăia ceapa, usturoiul, ardeiul gras și morcovul). 
  2. Cât aștepți după carne taie ceapa, usturoiul, ardeiul gras și morcovul.
  3. Încinge o tigaie cu coadă din metal și margini înalte (să se poata băga ulterior în cuptor), adaugă 2 linguri de ulei și o jumătate de lingură de unt, iar după ce le încingi bine pune carnea la prăjit. Bucățile de carne trebuie sa fie bine prăjite, pe toate părțile, iar unul dintre secrete constă în așezarea nu foarte îngramadită a bucăților de carne în tigaie. Dacă sunt prea multe cubulețe atunci prăjeste-le în mai multe ture.
  4. Când e gata, scoate carnea  într-un bol cu hârtie pergament pe fund, pentru a mai trage din excesul de ulei/grăsime.
  5. Nu șterge tigaia. Mai adaugă puțin ulei și unt, dacă e cazul, și aruncă ceapa și morcovul la rumenit (foc mediu). Condimentează cu un vârf de sare și piper, amestecă încontinuu cu o lingură de lemn și prăjeste 5-6 minute.
  6. Adaugă usturoiul, pasta de tomate, crema goulash, hribii, cimbrul și frunzele de dafin și fierbe, amestecând ocazional, până la parfumare, 1 până la 2 minute.
  7. Adaugă și vinul, ridică temperatura și lasă la gătit 5-8 minute, pană se evapora alcoolul.  
  8. Întoarce carnea de vită în oală, împreună cu un pahar de apă fierbinte sau supă fierbinte și coboară focul la minim din nou, pentru 1-2 minute.
  9. Încinge cuptorul, pentru 5-6 minute, iar apoi pune tigaia înauntru acoperită cu un capac sau hârtie pergament. Las-o pentru minim 30 de minute la gătit.
  10. Dupa 30 de minute scoate o mostră, gustă, iar dacă e gata aruncă pumnul de pătrunjel deasupra și mai lasă 10 minute acoperit.
Citește și:  Bitoque - Vrăbioară cu sos demi glace și orez Jasmine

Ponturi

Servește o porție indestulătoare cu cea mai bună pâine pe care o poți cumpăra, ca să ai cu ce sterge farfuria la final, așa cum merita această tocăniță. 🙂

Pune alături o porție de murături/castraveți murați și un pahar de vin și bucură-te de viață.

Sau și mai bine, cum tot ai făcut 6-8 porții cheamă familia sau prietenii la masă. În jurul mesei se întamplă fericire.

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.