Bitoque este un preparat tradițional portughez. Bitoque nu este un preparat de fine dinning și cel mai probabil că nu îl vei găsi în restaurantele scumpe, nici macar la Beira Mar, unde își are originea.

Bitoque am mâncat în Lisabona, într-una dintre cele mai renumite food markets din Europa, Time Out Market.

Time Out Market este un loc de o adevărată inspirație pentru cei care sunt fani ai conceptului street food. Chefi cu stele Michelin, live cooking, evenimente culturale și workshop-uri de gătit, toate sunt de găsit acolo. Atmosfera forfotitoare a locului este o bucurie, te încărca cu energie. E absolut sigur că te vei îndrăgosti de experiență.

Time Out Market - Lisabona
Time Out Market – Lisabona

Aș fi încercat multe preparate din ce am văzut acolo, dar mi-ar fi luat cel puțin o lună de mâncat zilnic. Nu că m-ar fi deranjat să fac asta, dar nu am avut atâta timp la îndemână. Dar mai trec, negreșit.

Bitoque constă într-o friptură de porc sau de vită (prăjită sau la grătar), care este de obicei este însoțită de o granitură formată din cartofi prăjiți, orez sau salate diverse, toate acoperite de un ou.

În Spania, exită o variantă numită bistec a caballo. În Peru și Chile, friptura cu ouă este cunoscută drept bife a lo pobre (friptura săracului).

Dar hai să vedem varianta românească încercată în Bucătăria lui Narcis.

Bitoque – Ingrediente necesare

  • 500 gr. vrăbioară
  • 1 cană de orez Jasmine
  • sos demi glace (am făcut în casă o variantă ceva mai scurtă a acestei rețete excelent explicate pe Youtube)
  • 3 ouă ochi
  • 1-2 căței de usturoi
  • 1 castravete murat
  • 2 bulgărași de conopidă murată / 2 morcovi murați
  • 1 lingură de unt
  • ulei
  • sare și piper

Timp necesar: O oră

Cum am preparat Bitoque?

Citește și:  Tocăniță de vită cu hribi în stil italian
  1. Am pregătit sosul demi glace și legumele

    Peste sosul demi glace (l-am pregătit cu o zi înainte), într-o tigaie, am pus chipsurile de usturoi (făcute dinainte în ulei la foc mic, fără să se rumenească excesiv), castravete murat și morcov tăiați cubulețe (trebuia conopidă murată, dar am improvizat).
    Am lăsat să fiarbă până s-a redus și a ajuns la consistența dorită, după care am venit cu o lingură de unt generoasă peste, am închis focul și am dat sosul la o parte.

  2. Am prăjit vrăbioara

    Într-o tigaie am gătit vrăbioara discret (medium rare), să nu se facă „talpă”, după care am lăsăt-o la „odihnit”.Bitoque - Vrăbioară medium rare

  3. Am fiert orezul Jasmine

    Orezul Jasmine l-am fiert în apă cu sare și puțin ulei, într-o oală mică acoperită (am citit instrucțiunile de pe punga produsului pentru a sti câte minute).
    Bitoque - Orez Jasmine

  4. Am prăjit ouăle ochi

    Am prăjit câte un ou ochi moale pentru fiecare porție.

  5. Am montat preparatul

    Într-o farfurie adâncă am pus o lingură de orez într-o formă rotundă, peste care am așezat bucățile de friptură, peste care am așezat oul ochi. Pe lângă orez, de jur împrejur am „împraștiat” sosul demi glace și legumele.Bitoque - Montare preparat

Bitoque – Timpi

Pregatire și montaj: 30 de minutePreparare: 30 minute Nivel: mediuPorții: 3

Ponturi & info:

  • chipsurile de usturoi – am tăiat cățeii de usturoi felii pe care le-am tras la tigaie puțin la foc mic, fără a le rumeni excesiv. Oferă o aromă deosebită preparatului (mai fină decât cea a usturoiului crud, fiert sau copt)
  • Orezul Jasmine este un orez integral care are proprietatea de a se digera cel mai bine dintre toate cerealele

Bitoque – Poze

Poftă bună! Și nu uitați: Când gătiți ceva bun acasă sunteți mai fericiți.

Un comentariu

Reply

Ai dreptate, sa gatesti penteu cei dragi este cea mau mare bucurie.. ! Imi place sa-i vad pe ai mei dand gata repejor mancarica…?

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.