Bitoque este un preparat tradițional portughez. Bitoque nu este un preparat de fine dinning și cel mai probabil că nu îl vei găsi în restaurantele scumpe, nici macar la Beira Mar, unde își are originea.
Bitoque am mâncat în Lisabona, într-una dintre cele mai renumite food markets din Europa, Time Out Market.
Time Out Market este un loc de o adevărată inspirație pentru cei care sunt fani ai conceptului street food. Chefi cu stele Michelin, live cooking, evenimente culturale și workshop-uri de gătit, toate sunt de găsit acolo. Atmosfera forfotitoare a locului este o bucurie, te încărca cu energie. E absolut sigur că te vei îndrăgosti de experiență.
Aș fi încercat multe preparate din ce am văzut acolo, dar mi-ar fi luat cel puțin o lună de mâncat zilnic. Nu că m-ar fi deranjat să fac asta, dar nu am avut atâta timp la îndemână. Dar mai trec, negreșit.
Bitoque constă într-o friptură de porc sau de vită (prăjită sau la grătar), care este de obicei este însoțită de o granitură formată din cartofi prăjiți, orez sau salate diverse, toate acoperite de un ou.
În Spania, exită o variantă numită bistec a caballo. În Peru și Chile, friptura cu ouă este cunoscută drept bife a lo pobre (friptura săracului).
Dar hai să vedem varianta românească încercată în Bucătăria lui Narcis.
Bitoque – Ingrediente necesare
- 500 gr. vrăbioară
- 1 cană de orez Jasmine
- sos demi glace (am făcut în casă o variantă ceva mai scurtă a acestei rețete excelent explicate pe Youtube)
- 3 ouă ochi
- 1-2 căței de usturoi
- 1 castravete murat
- 2 bulgărași de conopidă murată / 2 morcovi murați
- 1 lingură de unt
- ulei
- sare și piper
Timp necesar: O oră
Cum am preparat Bitoque?
- Am pregătit sosul demi glace și legumele
Peste sosul demi glace (l-am pregătit cu o zi înainte), într-o tigaie, am pus chipsurile de usturoi (făcute dinainte în ulei la foc mic, fără să se rumenească excesiv), castravete murat și morcov tăiați cubulețe (trebuia conopidă murată, dar am improvizat).
Am lăsat să fiarbă până s-a redus și a ajuns la consistența dorită, după care am venit cu o lingură de unt generoasă peste, am închis focul și am dat sosul la o parte. - Am prăjit vrăbioara
Într-o tigaie am gătit vrăbioara discret (medium rare), să nu se facă „talpă”, după care am lăsăt-o la „odihnit”.
- Am fiert orezul Jasmine
Orezul Jasmine l-am fiert în apă cu sare și puțin ulei, într-o oală mică acoperită (am citit instrucțiunile de pe punga produsului pentru a sti câte minute).
- Am prăjit ouăle ochi
Am prăjit câte un ou ochi moale pentru fiecare porție.
- Am montat preparatul
Într-o farfurie adâncă am pus o lingură de orez într-o formă rotundă, peste care am așezat bucățile de friptură, peste care am așezat oul ochi. Pe lângă orez, de jur împrejur am „împraștiat” sosul demi glace și legumele.
Bitoque – Timpi
Pregatire și montaj: 30 de minute | Preparare: 30 minute | Nivel: mediu | Porții: 3 |
Ponturi & info:
- chipsurile de usturoi – am tăiat cățeii de usturoi felii pe care le-am tras la tigaie puțin la foc mic, fără a le rumeni excesiv. Oferă o aromă deosebită preparatului (mai fină decât cea a usturoiului crud, fiert sau copt)
- Orezul Jasmine este un orez integral care are proprietatea de a se digera cel mai bine dintre toate cerealele
Un comentariu
Dana
Ai dreptate, sa gatesti penteu cei dragi este cea mau mare bucurie.. ! Imi place sa-i vad pe ai mei dand gata repejor mancarica…?