Pentru că am fost acuzați că scriem numai despre locuri ieftine din București fără a avea rafinamentul de a testa cine știe ce fandoseli gastro cu parfum de faliment personal, am zis să-i dăm mai departe cu ce știm. Azi vă prezentăm A la Turca, o semi-bombiță de pe Strada 

Lizeanu, unde găsiți o minune de lahmacun (pizza turcească) și alte miracole.

Dacă ați fost în Istanbul, pe străzi și prin bazar, pe malul Bosforului și în piețele pline de condimente, sigur ați văzut cum arată o crâșmă clasică.

Durumul nu se mănâncă folosind tacâmuri de argint, ci cu mâinile, cu ciușculiță din strachini atinse de alte mâini, la mese cu fețe pentru care Ariel nu prea mai poate face mare lucru. Ei bine, pe Lizeanu nr. 5, în București, găsiți o mostră de astfel de crâșmă sub numele A la Turca.

Intrați, lăsați aerele pentru serile când mergeți pe Floreasca, așezați-vă la masă și cereți următoarele.

Orice ciorbă. Toate sunt bune și bogate. Ciorba de linte este aromată, cea de pui este plină de legume.

Luați-vă airan. Este făcut acolo și vine cu o spumă pe care nu prea am mai văzut-o în alte locuri.

Să trecem și la chestii serioase.

Adana kebap-ul este printre cele mai bune pe care le-am mâncat eu vreodată. Cărnița este minunat condimentată, picantă, dar nu din cale afară, cartofii prăjiți cu care vine acompaniată sunt adevărați, nu deghizați congelați, bulgurul se adună bob cu bob de ți-e mai mare dragul să-l adăpostești în frumusețile de lipii de casă.

Mai vin pe lângă cele mai amintite mai sus și niște ciușculițe pe jar și niște roșii perpelite de nu știi pe cine să bagi în seamă mai întâi.

Vă mai recomand să luați și o farfurie de sarma beyti. Chestia asta este compusă din rulouri de lipie umplute cu carne tocată peste care se presară patrunjel proaspăt. Toate aceste rulouri se pun în jurul unei ulcele cu iaurt bun și răcoros  în care le tăvăliți voi înainte de a vă răsfăța cu dânsele.

Dacă mai e loc, iar eu sunt convinsă că mai este pentru că toți de aici suntem niște luptători, luați și un lahmacun, pizza turcească. Lahmacunul este format din cărniță picantă pusă pe o lipie subțirică. Peste toate se pun felii de roșie, un mănunchi de patrunjel proaspăt, iar totul se stropește cu zeamă de lămăie din belșug. Se mânăncă cu sufletul la gură, pe nerespirate.

Dacă mai e loc, și, din nou, eu sunt convinsă că mai este,  încercați și un desert.

Citește și:  Isle of Skye. Despre puterea locurilor în care te pierzi

Aveți pe alese, dar eu zic să le alegeți pe toate pentru că toți știm că nu e frumos să facem discriminări. Așa că vă recomand sutlacul, care este un orez cu lapte la cuptor, doar că o idee mai aromat, apoi vă mai spun să mai încercați gullacul că rimează cu sutlakul și până la urmă cui nu îi place aroma de rodie cu apa de trandafiri?

Iar apoi puteți continua cu kazandibi care este un fel de cremă de zahăr ars, dar fără sirop.

A, am uitat să vă zic. Normal că au hummus, cremă de iaurt, salată de vinete și tabule, dar toate vin din partea casei ca să le împărțiți între voi. Lipiile sunt minunate, scoase din cuptor pe loc, iar când le rupeți, iese din ele un aer cald ca de soare. Tot din partea casei și ele.

Eu vă spun, ieftin și bun este ce ne trebuie acum ca să avem bani de două porții de la lahmacun.

Poftă mare, sultani!

P.S.

În mod normal și profesionist, ar fi trebuit să avem mai multe poze. Din păcate, ne dăm seama de asta numai după ce terminăm de mâncat sau ne tremură mâna de poftă atunci când le facem.

Tot profi ar fi fost să avem și toate prețurile. Credeți-ne însă pe cuvânt că totul este foarte accesibil. Un lahmacum este 10 lei, 12 dacă vreți voi și cașcaval, iar un adana kebab este 28 de lei. În rest, nu mai știm pentru că este posibil să fi păpat și nota de plată 🙂


Info A la Turca

  • Adresa: Strada Lizeanu 5, București
  • Telefon: 0726 062 533
    Duminica e închis spre ghinionul nostru, al tuturor.

8 comentarii

Reply

Cred ca erai foarte flamanda 🙂 Oricum ai fi fost, rezultatul este acelasi: ne-ai facut o pofta teribila.

Reply

Cred ca mi-am facut si mie pofta 😛

Reply

Sa stii ca la restaurantul turcesc, din apropierea garii Constanta, se gasec multe mancaruri asemanatoare cu cele prezentate aici. Lipia mi-a ramas la suflet. Esti invitata mea cand vii acasa.

Reply

Te referi la Oz Demir? Mergem sigur acolo 🙂

Reply

Scrie mare cat toate zilele.. A la turca….

Reply

Astept sa vii acasa, nu voi pregati nimic si vom manca pe unde ne vor duce pasii..

Reply

Puteai să pui și niște prețuri să ne putem da seama dacă e o bombiță ieftină sau nu. Așa ….

Reply

E o bombita ieftina

Lasa un raspuns

Emailul tau nu va fi facut public. Campurile marcate sunt obligatorii *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.