Cercetarea mea culinara in ceea ce priveste bucataria asiatica merge mai departe, asa ca azi va povestesc despre cum mi-am dat jumatate de salariu la Kunnai, restaurant care spune ca aduce gastronomia thailandeza moderna in inima Bucurestiului.
Eu nu am fost in Thailanda, asa ca habar nu am cum arata un restaurant thailandez, dar Kunnai arata…contemporan. Nu as spune ca este un interior lipsit de personalitate, dar nu ma duce neaparat cu gandul la Asia. Nici muzica nu te inspira. Nu prea inteleg de ce restaurantele cu specific nu ofera o experienta cat mai completa, inclusiv acustica, dar daca nu am inteles pana acum, probabil va continua sa ramana una dintre dilemele nerezolvate ale vietii mele. Doamne, ce fraza lunga am putut sa debitez. Ma transform in Saramago. Ceea ce mi-a placut mult este faptul ca bucataria este deschisa si arata grozav.
Locul este al Annei Ampawan, o thailandeza stabilita de 7 ani in Romania, destul de umblata de altfel. Tipa este clar o aparitie, in sensul bun al cuvantului. La deschiderea restaurantului Kunnai, din cate vad pe site, a fost si Sebastian Vladescu, fost ministru de finante. Nu stiu la ce va ajuta informatia asta, dar mi s-a parut o descoperire interesanta.
Asa.
La inceput am luat un tom yam goong khun chai, adica o supa tom yam cu creveti, si tom kha gai khun ying, adica o supa cu lapte de cocos si pui. Bune amandoua, potrivit de picante, foarte aromate. Portii mici, ca doar ai dat numai 30 de lei pe ele. Am mai luat odata si un tom yam noodle soup, care este un tom yam cu taitei. Buna si aceasta, destul de picanta, dar asa am vrut-o eu, si foarte consistenta. 45 de lei, am papat tot din farfurie.
Am mai luat noodles de orez cu rata, fasole verde, ardei iute, piper, mugur de bambus, ceapa si oua, 45 de lei, dar au fost foarte buni. Ratusca era foarte bine condimentata, usor dulce, dar fara a-si pierde din personalitate.
Am mai incercat ratusca in sos de stridii, cu ceapa verde, ciuperci si usturoi, tot 45 de lei. Foarte buna si aceasta combinatie, poate un pic cam dulce pentru gustul meu, dar buna. Mi se pare foarte complicat sa emit opinii de valoare pe baza bucatariei asiatice (si in general) pentru ca mereu ti se poate spune ca asa gatim la noi acasa, astea sunt condimentele, asa este preparatul. Complexitatea de arome care insoteste aceasta bucatarie ingreuneaza mult realizarea unor recenzii corecte, cel putin din punct de vedere tehnic. Asa ca eu o sa ma limitez la ceea ce-mi place mie si o sa raman la concluzia ca rata cu sos de stridii este prea dulce, dar buna. Am reusit sa ma bag si pe mine in ceata.
Sursa: https://www.facebook.com/kunnairestaurant/
Am mai luat un curry cu carne de vita si lapte de cocos care nu mi-a placut deloc. Nu-mi place curry-ul thailandez. Mi se pare ca este doar un orez cu lapte dulce indiferent de combinatia de ingrediente. Poate sa fie picant, poate sa fie cu fructe de mare, cu vita, cu orice, la final mi se pare un orez cu un sosulet dulce si carne, ceea ce mie nu-mi rezulta in ceva bun indiferent de situatie.
Am gustat si un orez cu inghetata de mango si lapte de cocos. Bun, dar pretul mi s-a parut absolut obscen. Sper sa nu gresesc, dar din cate imi amintesc era in jur de 40 de lei ceea ce este indecent pentru un desert.
Din ce restaurante asiatice am incercat eu pana acum in Bucuresti, cred ca cel mai mult mi-a placut tom yam-ul cu fructe de mare de la Tuk Tuk si toata rata de la Kunnai.
Ar trebui sa fie si o concluzie la cele de mai sus. Ceea ce ma nemultumeste oarecum in legatura cu restaurantele asiatice testate in ultima vreme este faptul ca sunt extrem de scumpe. Eu nu inteleg de ce o supa costa 30-40 de lei si nu voi pricepe niciodata cum o cupa de inghetata cu orez poate ajunge la 40 de lei. Desigur, ingrediente, dar totusi. Cred ca Bucurestiul duce lipsa de astfel de locuri, preturile mari fiind sustinute si de un dezechilibru intre cerere si oferta. Sper sa se remedieze situatia.
Kunnai este o experienta care merita incercata, macar pentru ratusca aia in diferite combinatii. Totul numai in ziua de salariu, insa.
Cercetarea mea va continua pentru ca inca nu am gasit acel ceva.
#rezist
––––––––––––––––––––––––––––-
Adresa Kunnai:
Strada Copilului, nr. 6-12
0722.687.343
0722.687.454
Deschis zilnic de la 12 pana la 12.
3 comentarii
dana
Felicitari bucatarului! La cat ati mancat si luand in considerare aprecierile sunt sigura ca data viitoare veti primi desertul cadou.
kim
Daca vezi ca te ustura la buzunar, de ce te mai duci :))?
‘Ar trebui sa fie si o concluzie la cele de mai sus. Ceea ce ma nemultumeste oarecum in legatura cu restaurantele asiatice testate in ultima vreme este faptul ca sunt extrem de scumpe.’
Marius
Kim, iti voi raspunde eu: pentru ca mancarea thailandeza este foarte buna (in cazul meu, e prima in top). Dar in Bucuresti, preturile sunt obscene, mai ales raportate la puterea de cumparare. Eu in aproape orice calatorie ma duc incerc sa gasesc si cate un restaurant thailandez, deci cam stiu preturile din Paris, Berlin, Bruxelles, Vancouver etc. – si in Bucuresti sunt mult mai scumpe decat acolo. O supa Tom Kha de aperitiv spre exemplu nu trece de 5E in nici unul din locurile enumerate, la noi e vreo 6E ca suntem mai bogati.
Norocul meu este ca prietena mea se pricepe sa gateasca (si) bucatarie thailandeza, iar ingredientele nu sunt chiar asa de scumpe sau greu de gasit cum ne dau de inteles proprietarii de restaurante (desi coriandrul e cam greu de gasit, dar il poti cultiva in ghiveci).
Legat de Kunnai, curry-ul este intr-adevar extrem de dulce (si preturile extrem de mari 🙂 ). In mod normal thai curry tre sa fie putin dulceag, ceea ce e normal avand lapte de cocos, iar in multe retete se pune si zahar .. dar la Kunnai cred ca il indulcesc ca pe orezul cu lapte.